Lines far slog hendes mor ihjel: Sådan kom hun videre (2024)

Krimi

Line Vyks far slog hendes mor ihjel, inden han tog livet af sig selv - et såkaldt udvidet selvmord. Station 2 har talt med datteren efter tragedien.

Se Station 2 torsdag aften klokken 20.50

Det er en rute, som Line Vyk har gået mange gange før. Ruten igennem Københavns gader med endestation i Kejsergade. Her holder det gratis rådgivningscenter Børn, Unge og Sorg til, og her skal Line Vyk i dag mødes med sin psykolog Gyrith Berthelsen. Og hun betyder noget særligt.

- Gyrith har hjulpet mig rigtig meget. Jeg har ikke set hende i lang tid, så hende glæder jeg mig til at se, fortæller Line Vyk til Station 2. Det er nu syv år siden, Line Vyk oplevede sit livs mareridt. Da hun var 19 år tog hendes far livet af hendes mor, hvorefter han slog sig selv ihjel. Det skete en uge efter, at Line Vyk fik sin studenterhue.

Min far har givet mig nogle skavanker, som jeg slås med.

Line Vyk

Pludselig stod hun som teenager og var forældreløs. Det efterlod Line i en kæmpekrise, som hun har været flere år om at bearbejde og komme igennem. Selv i dag mange år efter har Line Vyk stadig brug for hjælp, og det er her psykologen Gyrith Berthelsen kommer ind i billedet.

- Jeg kan mærke, at jeg stadig har nogle udfordringer. Min far har givet mig nogle skavanker, som jeg slås med. Jeg har eksempelvis svært ved at stole på andre folk, og jeg har svært ved at lukke andre folk ind. Jeg har sådan en tendens til at forvente det værste. Det giver mig nogle problemer i forhold til de personer, jeg har tæt på mig, fortæller Line Vyk på vej hen til Kejsergade.

Gyrith Berthelsen tager imod Line Vyk i døråbningen. Hun får et knus, og de to ser lidt på hinanden.

- Hvor er det dejligt at se dig igen, Line, siger psykologen.

Det er helt tydeligt, at de to har et særligt bånd, og at de kender hinanden ret godt. Det skyldes, at Gyrith Berthelsen mødte Line Vyk for knap syv år siden, kort efter Liny Vyk mistede sine forældre. Hun følte på det tidspunkt, at hun stod alene med al sorgen, tankerne, spørgsmålene, hadet, vreden, og derudover følte hun sig anderledes.

Ifølge Børn, Unge og Sorg, der hjælper kriseramte børn, som pludselig mister en mor eller far, er det en meget normal reaktion.

- Dem, man normalt vil dele sine svære tanker med – ens forældre -, er der ikke. Heller ikke ens venner, for de forstår det ikke. De vil gerne være søde og prøver på forskellige måder, men i forhold til at dele kærestesorger, hvor andre forstår, hvad man oplever, så er det her noget helt andet. Der opstår en ensomhed, fordi ingen forstår en. Man kan ikke dele det med nogen. Folks reaktioner falder ved siden af, og man kan føle sig meget svigtet af sine venner, fortæller Gyrith Berthelsen.

Der opstår en ensomhed, fordi ingen forstår en. Man kan ikke dele det med nogen.

Gyrith Berthelsen, psykolog

Derfor var det helt naturligt, at Line Vyk søgte hjælp. Men Line Vyk var lang tid om at finde frem til den rigtige form for hjælp. Hun søgte mange steder, men flere af de sorggrupper, hun fandt frem til, var målrettet modne og ældre mennesker, der havde mistet en pårørende. Line følte ikke, hun hørte til blandt dem. Derfor opsøgte hun Børn, Unge og Sorg.

Her blev hun hjulpet af en psykolog, som hun løbende havde samtaler med.

- Vi kunne snakke om mange ting. Både det at være ung og helt alene uden nogle forældre, og at hun havde mistet sin mor, som var den vigtigste i hendes liv, fortæller Gyrith Berthelsen.

Når man som ung henvender sig hos Børn, Unge og Sorg bliver man også tilbudt at komme i en sorggruppe, hvor der er ligestillede.

- Her møder unge andre unge, som står i en lignende situation. At nogen forstår, hvad man oplever, gør, at ensomheden ikke er så ødelæggende, lyder det fra psykologen.

Sorggruppen består af 8-10 unge, som samles i en rundkreds.

- De er seje. De kommer i gruppen og skal tit fortælle om private ting til nogle helt fremmede mennesker. Mange synes, det er grænseoverskridende, når de starter. Men hurtigt kommer der en tryghed. Og så arbejder de meget med sig selv derhjemme, hvor de eksempelvis skriver breve til den forælder, de har mistet. Når de så kommer hen til gruppen, læser de brevet op, og så snakker vi ud fra det brev. Så spørger vi ud i gruppen, om andre kender til den oplevelse, følelse eller tanke, forklarer Gyrith Berthelsen.

Det hjalp Line videre. Hun kunne finde en vis lighed, mellem den sorg hun oplevede og andre unges sorg.

I dag er der nye temaer, der skal drøftes og nye ting, der bekymrer Line Vyk. De tanker og følelser vil hun løbende tage sammen med Gyrith Berthelsen. Møderne i dag er mest af alt for at genoptage kontakten og se hinanden.

Forude venter samtaler, der forhåbentlig kan gøre, at Line Vyk kan komme endnu længere i bearbejdelsen af sin sorg.

Hør hele Liny Vyks historie i aften i Station 2 klokken 20.50.

Lines far slog hendes mor ihjel: Sådan kom hun videre (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6185

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.